
Information on IEP Process 

4 - 1 

 

SPECIAL EDUCATION RIGHTS 

AND RESPONSIBILITIES 

Chapter 4 

Information on IEP Process 

1. What is an Individualized Education Program (IEP) and how 
do I request one for my child? 

An IEP is a written statement that describes your child’s present levels of 
performance, learning goals, school placement, and services.  [34 Code of Federal 
Regulations (C.F.R.) Sec. 300.320.]  In order to obtain an IEP, your child must first 
be evaluated.  To request an evaluation, write a letter to the district special 
education director / coordinator, with a copy to your child’s teacher and principal.  
Tell them that you are concerned about your child’s educational progress.  Say that 
you are making a referral for assessment for special education services.  You may 
also want to let the district know that you look forward to receiving an assessment 
plan within 15 days from the district’s receipt of your letter.  See Sample Letter – 
Request for IEP Meeting, Appendices Section – Appendix H. 

Keep a copy of this request and any other correspondence with the school district.  
If you call or speak to school staff to make a referral, school district personnel 
must help you put your request in writing.  If the school district refers your child 
for special education, it is still critical that you follow up with your own written 
request.  Your written referral will ensure that assessment and IEP timelines are 
followed.  [California Education Code (Cal. Ed. Code) Secs. 56029, 56302.1, 
56321(a), 5 California Code of Regulations (C.C.R.) Sec. 3021(a).] 



Information on IEP Process 

4 - 2 

 

In your referral letter, you should also request that your child be assessed under 
Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973 (“Section 504”) to determine 
whether your child might be eligible for services under that law.  If eligible, the 
school district may be required to provide reasonable accommodations and/or 
services, including special education services, to allow your child to benefit from 
school like children without disabilities.  These accommodations and/or services 
may be important if your child does not qualify for special education, or if such 
accommodations and/or services are, for some reason, not provided under special 
education. [ OCR Memorandum, Letter to Veir, 19 IDELR 876 (April 29, 1993).] 
See Chapter 1, Information on Basic Rights and Responsibilities and Chapter 3, 
Information on Eligibility Criteria. 

2. What are the timelines for holding an IEP meeting? 

Starting from the date the district receives your written consent to assessment, the 
assessment(s) must be completed, and the IEP developed at a meeting within 60 
calendar days. In counting days, you do not count the days in between regular 
school sessions or school vacation in excess of five school days.  If an initial 
referral of a student to special education has been made 30 days or less before the 
end of the regular school year, an IEP shall be developed within 30 days after the 
beginning of the next school year.  [Cal. Ed. Code Sec. 56344 (a).] 

3. How do I request an IEP meeting for my child who is already 
receiving services when I am not also requesting an assessment? 

If your child is already receiving services, you can request an IEP meeting 
whenever you think one is needed in order to review or change the program.  You 
should make a written request to your child’s teacher, principal or special 
education administrative office.  [Cal. Ed. Code Secs. 56343(c) & 56343.5.]  If you 
are requesting an IEP meeting without the need for new assessments (for a child 
already in special education), the meeting shall be held within 30 days of receipt of 
your written request (not counting days in between regular school sessions or 
school vacation in excess of five school days).  [Cal. Ed. Code Sec. 56343.5.]  
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4. How often are IEP meetings held? 

An IEP meeting must be held at least annually.  In addition, an IEP meeting must 
be held when a student has received an initial assessment, when he demonstrates a 
lack of anticipated progress, or when a parent or teacher requests a meeting to 
develop, review or revise a student’s individualized education program.  An IEP 
meeting may also be held each time a student receives a new formal assessment. 
[Cal. Ed. Code Sec. 56343.].  You should request an IEP team meeting after each 
new assessment.  Neither federal nor state law limits the number of IEPs you may 
request per year.  

5. Can I get copies of assessments before the IEP meeting? 

Yes.  School districts are required by federal and state law to provide copies of 
assessments and other educational records before the IEP meeting.  [20 U.S.C. Sec. 
1415(b)(1); 34 C.F.R. Sec. 300.501; Cal. Ed. Code Sec. 56504.]  You should 
request in writing that all records be sent to you within a reasonable time before the 
IEP meeting.  There are no specific timelines in federal or state law to tell school 
districts how many days before the IEP meeting they must provide assessments to 
the parents. However, California law requires that parents be allowed to examine 
and to receive copies of all school records within five business days from the date 
the request was made by the parent either in writing or orally.  [Cal. Ed. Code Sec. 
56504.] 

6. Will I receive notice of the IEP meeting?  

The school district must take steps to ensure that one or both of the parents of the 
student attend the IEP meeting or have the opportunity to participate.  Your 
attendance and participation is one of the most important principles of the special 
education process.  Your district must notify you of the IEP meeting early enough 
to ensure that you have an opportunity to attend.  The meeting must be scheduled 
at a mutually agreed upon time and place.  In addition, as part of the notification 
process, the district must provide you with this information: the purpose, time, and 
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location of the meeting and who will attend the meeting.  The district must also 
inform you about your ability to invite others who have knowledge or special 
expertise about your child.  [34 C.F.R. Secs. 300.321(a)(6) & 300.322; Cal. Ed. 
Code Sec. 56341.5.] 

7. If I cannot attend an IEP meeting in person, can the district 
hold the meeting over the telephone? 

Parent participation in the development of the IEP is one the most important 
principles of special education law.  In its efforts to ensure that parents attend IEP 
meetings, the district may hold a meeting over the telephone or through video 
conference, as long as the parent agrees.  While districts may propose that the IEP 
meeting be held using alternative methods, this should be done only when changes 
in the IEP are minor.  Parents do not have to agree to use these alternative methods 
and may schedule the IEP meeting at a mutually agreed-upon time and place.  

Before a district can hold a meeting without a parent in attendance, it must 
document its efforts to arrange a mutually-agreed-upon time and place to meet by 
keeping:  

Detailed records or all telephone calls made to the parent and the results of those 
calls; 

Copies of correspondence sent to the home and any responses received; and  

Detailed records of visits made to the home or place of employment of the parent 
and the results of those visits. [34 C.F.R. Secs. 300.322 and 300.328; Cal. Ed. 
Code Sec. 56341.5.] 

8. After my child’s annual IEP, must an IEP meeting be held to 
change the IEP? 

Yes.  However, the parent and district may agree not to hold an IEP meeting to 
change the IEP and instead may develop a written document to amend or modify a 
student’s IEP.  The parent and district must both agree to make a change in the IEP 
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in this way.  If the parent does not agree, the district must hold a meeting to make 
changes in the IEP.  If changes are made by written document, the district must 
ensure that the IEP team is informed of the changes to the IEP and must give a 
copy of the amended IEP to the parent upon request.  [34 C.F.R. Secs. 
300.324(a)(4) and (6); Cal. Ed. Code Sec. 56380.1.] 

9. Who is required to attend the IEP team meeting and what are 
the members supposed to contribute to the meeting? 

The team must include the following people: 

(1) One or both of the child’s parents, a representative selected by the parent, 
or both. 

(2) At least one general education teacher if the child is, or may be, in a 
general education environment. If the child has more than one general 
education teacher, the school can select which one attends.  

(3) At least one special education teacher or service provider. 

(4) A school district representative who is: qualified to provide or supervise 
the provision of specialized instruction; knowledgeable about the general 
curriculum; and knowledgeable about the resources of the district.  
Another district member already on the IEP team may serve in this role. 

(5) The individual who conducted the assessments of the student, or 
someone who is knowledgeable about the procedure used and the results, 
and is qualified to interpret the instructional implications of the results.  
Another IEP team member may serve in this role.  

(6) Other people with specific expertise or knowledge of the student, at the 
parent or district’s request.  Whether the additional invited person has 
sufficient knowledge or expertise is decided by the party who invited the 
person to the meeting. 

(7) The student, when appropriate.  

[Cal. Ed. Code Secs. 56341(b) & (e).] 


